Bescherm uw huid tegen de zon!

Wat heerlijk hè, die mooie dagen? Ik kan er heel erg van genieten. De zon levert ons ook een gewenste aanmaak van Vitamine D op. Maar het is absoluut terecht dat er veel aandacht wordt gevraagd voor het beschermen van uw huid in de zon tegen UV-schade, zeker ook om huidkanker te voorkomen.

Zelf smeer ik mij iedere dag in, niet alleen in de zomer, maar ook in de andere seizoenen. Ook al is het bewolkt, er is ultraviolette straling.

Vooral voor kinderen is smeren heel belangrijk! Verbranding als kind, vergroot de kans op huidkanker.

Dermatologen raden tegenwoordig aan een goede zonnebrandcrème te kopen (bij de apotheek), die beschermt tegen UVA en UVB straling. Duur is geen garantie voor goed. Check of er zowel tegen UVA en UVB beschermd wordt.

Kies voor minstens factor 30. De factor zegt iets over de hoeveelheid straling die de huid bereikt en heeft invloed op de tijd die je in de zon kan blijven zonder te verbranden. Ook als je smeert, word je bruin.

Hoe vaak je moet smeren, verschilt voor elk mens. Het hangt af van je huidtype, van wat je in de zon doet en natuurlijk ook van de plek waar je bent en de zon die daar is. Maar bij twijfel: smeren!

Na het zwemmen, of als je veel zweet,  moet je altijd opnieuw insmeren.

In het voorjaar moet je zeker goed smeren, want dan moet je huid nog wennen en is er nog minder natuurlijke bescherming.

Het algemene advies is: elke twee uur smeren en vooral royaal!

Gebruik ook geen oude crème en bewaar je zonnebrandcrème op een koele plaats, want door warmte neemt de werking af.

Het is natuurlijk nog een heel ander verhaal voor mensen die extra gevoelig zijn (lichtallergie, porfyrie, lupus erythematodes). Als het goed is, heeft hun dermatoloog hen precies uitgelegd hoe zij goed zorg moeten dragen voor hun huid.

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *